U-Cont har marknadens bredaste utbud av bränsledistributionsstationer för olika behov. Valet av modell, storlek och struktur för distributionsstationen kan göras på många olika sätt och det finns ingen enda rätt lösning
Planering av distributionsstation
Planeringen och valet av distributionsstation har blivit mycket utmanande de senaste åren på grund av olika alternativ och klimatförändringar. Vilken energi ska distribueras och vad är lönsamt? Var är det värt att investera i verksamheten och vad kostar det?
På U-Cont har vi varit tvungna att fundera över svaren på dessa och många andra frågor i olika länder, från Antarktis kyla till storstädernas trängsel och många andra kundbehov, från små båtplatser vid Saimaa till tankning av gigantiska gruvmaskiner.
Vi har valt en bred och flexibel produktportfölj och modulbaserad design som kan kombinera standardlösningar med mycket krävande kundanpassningar. Vi erbjuder lösningar för ett mycket brett utbud av olika bränslen. Här är våra insikter om planering och drift av distributionsstationer.
Plats och lönsamhet
Valet av storlek och affärsmodell för stationen beror helt på platsens möjligheter. Vid val av lösning måste man ta hänsyn till den nuvarande trafiksituationen och framtida utveckling. För att uttrycka stationsstorlekar använder vi storlekarna S-XXL. Gränserna för dessa storlekar är dock flexibla.
De minsta distributionsstationerna kan placeras på en yta av cirka 100 kvadratmeter + anslutningsvägar. Maximalt kräver en XXL-modell station en yta på cirka 1000 kvadratmeter utan anslutningsområden. För trånga tomter rekommenderar vi antingen den underjordiska U-Cont eller den ovanjordiska U-Tower lösningen, eftersom dessa har den minsta tomtfotavtrycket. Våra standardlösningar är utformade för att minimera utrymmesbehovet. Baserat på erfarenhet ökar spridningen av utrustningen även bygg- och underhållskostnader.
Distributionsstationens trafikanslutningar måste oftast utformas för att vara lämpliga för lastbilar eller åtminstone lastbilar, även om användningen är för mindre fordon. Särskilt för tankbilar som levererar bränsle måste det finnas möjlighet att röra sig och hantera distributionen säkert. Andra infrastrukturanslutningar som el, avlopp och vatten påverkar kostnaderna, men dessa är vanligtvis inte problematiska vid vägkanter.
På grundvattenområden rekommenderas byggande ovan jord. Om byggande under jord är det enda alternativet, måste det göras med tydligt tyngre skyddsstrukturer, som presenteras i standarden SFS 3352 (grundvattenområden). Samma krav gäller även för ovanjordiska lösningar, men de är kostnadsmässigt lättare.
Markkvaliteten påverkar starkt byggkostnaderna för stationen. Om markkvaliteten är osäker rekommenderar vi markundersökningar. Till exempel kan instabil mark, dåligt bärande lerlager eller rinnande vatten särskilt påverka kostnaderna för underjordiska konstruktioner.
Vid planeringen av en distributionsstation är det bra att ta hänsyn till grannar som kan påverkas negativt av stationens verksamhet.
Volym och dess utveckling
Valet av storlek på distributionsstationen påverkas av den årliga försäljningsvolymen, som tillsammans med den logistiska placeringen av bränslet också avgör valet av tankstorlek. Det är därför klokt att välja relativt större tankar för avlägsna platser än nära raffinaderiet. Förutom försäljningsvolymen påverkas antalet dispenseringspumpar och öar också av kundernas besöksbeteende. Om försäljningsplatsen till exempel är livlig under helgerna, bör detta beaktas i antalet pumpar, men tankarna kan fortfarande räcka med mindre volymer.
Vanligtvis dimensioneras tankkapaciteten för en distributionsstation för cirka en veckas behov av de bäst säljande bränslena. Pump/ökapaciteten dimensioneras så att det inte uppstår tankningsköer under normala förhållanden. Nedan följer några exempel på olika modeller.
Alla våra underjordiska och ovanjordiska stationsmodeller kan genomföras i storlekarna S-XXL. Om behovet är större än XXL-storleken och stationens tankvolym är över 200 m³, övergår vi till en tyngre tillståndsprocess.
Typiska försäljningsvolymer/år; S under 1 miljon liter, M 0,5–1,5 miljoner liter/år, L 1–3 miljoner liter/år, XL 3–6 miljoner liter/år och XXL 5–10 miljoner liter/år. Det kan dock finnas stora avvikelser från dessa mängder beroende på platsens försäljningsprofil och läge.
Bränslen som distribueras nu och i framtiden
På U-Conts distributionsstationer är alla rörledningar vanligtvis av rostfritt stål eller i speciella fall under jord av etanolbeständig plast. Vi rekommenderar inte galvaniserade rör, eftersom zink reagerar med många nuvarande och framtida bränslen eller tillsatser som etanol och MTBE. På U-Conts tillverkade distributionsstationer kan bensin, diesel, etanolblandade bränslen upp till E20 och med små ändringar E85 etanolblandningar lagras med standardlösningar. AdBlue kräver en separat belagd tank och specialrör samt pumpning.
Framtida gasalternativ kan också beaktas vid planering och byggande av en ny station. Vi installerar gasutrustning i Polen och vid behov kan de levereras till Finland också.
Dessutom är det möjligt att placera vätgasstationer i anslutning till distributionsstationen, men detta kräver fortfarande extra utrustning och ändringar som för närvarande ökar stationens kostnad. Vi har varit med och byggt vätgasstationer i Norge.
Laddningsstationer för elbilar bör placeras utanför området för tankning av andra bränslen, vilket också är förnuftigt ur affärssynpunkt på grund av deras långsamma ’tankningstid’. Snabbladdningsstationer för elbilar med över 50 kW effekt kommer enligt vår uppfattning att vara en lönsam affär på servicestationer, eftersom kunder gärna spenderar pengar på tjänster under ’tankningen’. Laddningsstationer med mindre än 50 kW effekt är enligt vår uppfattning för långsamma och irriterande för kunderna. Vid laddning av elbilar bör man vara noggrann med den relativt stora risken för gnistor och brand, så det är bäst att undvika att placera dem vid husväggar eller nära bränsledistribution.
Områdets infrastruktur och dess beaktande
Den första saken att beakta när det gäller området är dess plan och om det tillåter bränsledistribution. Om inte, är det bra att inleda en diskussion med myndigheterna.
En distributionsstation får inte byggas ovanpå, under eller bredvid befintlig infrastruktur som vattenledningar, avlopp, högspänningskablar etc. Det finns säkerhetsavstånd för alla dessa, som finns i standarden 3352.
Gamla strukturer, såsom stora stenar och klippor, måste också beaktas och deras påverkan på distributionsstationslösningen och dess kostnader.
Om det finns kostnadsdrivande frågor under marken, bör man alltid först undersöka alternativ ovan mark. För lagring av bensin ovan mark i specialtankar väntar vi på att regeringen ska ge tillstånd under vintern 2020.
Visuella krav
Om man vill att distributionsstationen ska vara så synlig och utmärkande som möjligt, rekommenderar vi att välja U-Tower-modellen. Om man däremot vill ha en lösning där distributionen är en diskret del av verksamheten, är valet den underjordiska U-Cont-lösningen. U-Tube-modellen är den vanliga versionen av en distributionsstation ovan mark med en rund tank. U-Cube-versionen erbjuder däremot möjligheten att anpassa distributionsstationens utseende efter önskemål med stora väggytor och varierande fasadmaterial nästan obegränsat.
När det gäller visuella utseendelösningar är det bara fantasin som sätter gränser. Vi har ett stort urval av olika material, färger och olika effektmetoder, inklusive belysning eller ljusskyltar.
Ska energi lagras under mark eller ovan mark
Det finns inget entydigt rätt svar på denna fråga. Den nationella tillståndsfrågan för lagring av bensin ovan mark har nu behandlats av olika förvaltningsnivåer i ett decennium, så på kort sikt kommer bensin fortfarande att lagras under mark. För närvarande finns det tillstånd att bygga lösningar för båttankning och försvarsmakten även med bensin ovan mark. Vi väntar på ett beslut om all byggnation i frågan snarast.
Baserat på vår omfattande internationella erfarenhet har vi bildat oss en uppfattning om lagring under mark eller ovan mark, men det slutgiltiga beslutet är alltid först ett tillstånds-, nätverks- och sedan ett objektsbeslut.
Här är några erfarenhetsbaserade exempel:
Säkerhet och myndighetskrav
Vid utformningen av distributionsstationer är säkerheten alltid den viktigaste värderingen. Det finns många aspekter av säkerhet som måste beaktas. Först kommer brand- och explosionssäkerhet, och dessutom måste kravet på föroreningsfri mark, så små klimatutsläpp som möjligt samt trafik- och rörelsesäkerhet beaktas. Allt detta kräver god objektsplanering. Vi erbjuder både objektsplanering av standardstationer och helt kundanpassade lösningar som tjänst.
Vanligtvis är det bra att anlita en konsult som är specialiserad på dessa projekt för tillståndsprocessen för distributionsstationen. Den vanligaste praxis idag är att använda en standardplan som grund, som uppdateras för platsen med färdiga moduler, och på vilken tillståndsprocessen hanteras med myndigheterna. Det är mycket sällan nödvändigt att göra en helt skräddarsydd design för tillståndsprocessen. Det är bra att börja diskutera med myndigheterna så tidigt som möjligt när man planerar att bygga en distributionsstation.
Sammanfattning
Det är klokt att utforma distributionsstationen så flexibel som möjligt för framtida förändrade behov. Även införandet av helt nya lågutsläppande bränslen, gaser och elektricitet på marknaden bör beaktas från början. Marknadens fragmentering och nya lösningar, vars alla effekter inte kan förutses, kräver omfattande kunskap och erfarenhet vid utformningen av tekniska lösningar.
Som affärsverksamhet kommer distributionsstationer för flytande och gasformiga bränslen att behövas i olika former även efter att ett koldioxidfritt samhälle har uppstått. Elektriskt laddade fordonslösningar blir vanligare, men den vinnande lösningen är ännu inte känd och kommer troligen inte att vara det före 2030-talet. Dessutom är det till och med sannolikt att framtiden kommer att vara multi-energiinriktad. U-Cont har i denna situation valt att rekommendera flexibilitet till sina kunder, vilket vårt breda sortiment bäst representerar.
© 2017 U-Cont. Rekisteri- ja evästeseloste.
Suunnittelu ja toteutus Aava & Bang